Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ...


Ένα ψεύτικο κουμπί «Dislike» («Δεν μου αρέσει»), το οποίο αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και χρεώνει τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών, είναι το τελευταίο σχέδιο εξαπάτησης στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Όπως προειδοποίησε η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Sophos, δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν κλικάρει συνδέσμους για την εγκατάσταση της εφαρμογής Dislike, δεδομένου ότι πολλοί χρήστες ζητούν εδώ και καιρό ένα τέτοιο κουμπί στο Facebook.

Το κακόβουλο κουμπί υποτίθεται ότι προσφέρει την αντίθετη λειτουργία από το επίσημο κουμπί I Like («Μου αρέσει») και επιτρέπει στους χρήστες να δηλώνουν ποια μηνύματα, σύνδεσμοι, βίντεο και άλλο περιεχόμενο δεν τους άφησε ικανοποιημένους.

Οι χρήστες αρχικά δέχονται αυτόματα μηνύματα από προφίλ των φίλων τους, τα οποία τους συνιστούν να εγκαταστήσουν το κουμπί. Αν ακολουθήσουν το σύνδεσμο, καλούνται να συμπληρώσουν πρώτα ένα ερωτηματολόγιο έρευνας αγοράς, το οποίο ζητά μεταξύ άλλων τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του χρήστη και τον δεσμεύει στα «ψιλά γράμματα» να εγγραφεί σε υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας που κοστίζει 5 δολάρια το μήνα.

Επιπλέον, η κακόβουλη εφαρμογή αποκτά πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες του προφίλ και σε άλλα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, δημοσιεύει αυτόματα ενημερώσεις (status updates) που ενθαρρύνουν και άλλους χρήστες να την εγκαταστήσουν.

Οι υπεύθυνοι του Facebook προειδοποιούν τους χρήστες να μην ακολουθούν ύποπτους συνδέσμους ακόμα κι αν εμφανίζονται σε μηνύματα από φίλους τους.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: