Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Παράθυρο Λιβανού για τον δήμο Μεσολογγίου...


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στο δήμο Μεσολογγίου ο πρώην βουλευτής σε συνέντευξή του στην ΑΙΧΜΗ και αναφέρει: • Οι βουλευτές απέχουν και σιωπούν για όσα έφερε ο Καλλικράτης σε Μεσολόγγι / Ναυπακτία αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των περιοχών αυτών • Καταφανής η αδικία του Μεσολογγίου στο χωροταξικό • Ιδιοτελή συμφέροντα πίσω από τον δήμο - μαμούθ με έδρα το Αγρίνιο • Ελκυστική καθίσταται πλέον η εμπλοκή στην αυτοδιοίκηση

• Συνέντευξη στον Σωκράτη Στέλλιο
Για καταφανή αδικία του Μεσολογγίου στο νέο χάρτη των δήμων του νομού μας κάνει λόγο ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νομό μας Σπήλιος Λιβανός.
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ΑΙΧΜΗ ο κ. Λιβανός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάμειξής του στα αυτοδιοικητικά, τόσο για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσο και για τον δήμο Μεσολογγίου. «Είναι τιμή για τον οποιονδήποτε πολίτη να είναι δήμαρχος Μεσολογγίου», είναι ακριβώς τα λεγόμενά του, ενώ ο κ. Λιβανός τάσσεται ενάντια στον δήμο – μαμούθ Αγρινίου χαρακτηρίζοντας την επιλογή λανθασμένη αναπτυξιακά και κατηγορώντας αυτούς που τον εμπνεύστηκαν ως έχοντες ιδιωτικά συμφέροντα. Πυρά εξαπολύει ο κ. Λιβανός τέλος, για τους βουλευτές Αιτωλ/νίας ως αδιαφορούντες πλήρως για τα συμφέροντα των επαρχιών Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.


Κύριε Λιβανέ. Η χώρα ζει μια πρωτοφανή κρίση, αλλά και κρίση απαξίωσης των πολιτικών μας. Αλήθεια, θα πληρώσει ποτέ κάποιος σε αυτή την χώρα;

Δυστυχώς, αγαπητέ κ. Στέλλιο, η κοινωνία μας πιάνει πλέον πάτο. Το τέλμα που δημιούργησε το μεταπολιτευτικό μας σύστημα επικρέμεται σήμερα σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων των Ελλήνων. Όλοι φταίμε! Κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολίτες... Προφανέστατα, οι ηγεσίες έχουν το μέγιστο μερίδιο ευθύνης. Έφτασε η ώρα να απολογηθούν οι πάντες! Και επιτέλους, τις ποινές που δεν επέβαλλε η κυβέρνηση Καραμανλή, παρότι το επαγγέλθηκε, ας το κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν δεν λογοδοτήσουν και δεν τιμωρηθούν, ακόμη και σήμερα ορισμένοι τουλάχιστον από τους υπευθύνους, τότε η σήψη και η ισοπέδωση θα πνίξει τους πάντες και τα πάντα.
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή με τον Αντ. Σαμαρά. Εσείς πιστεύετε ότι θα πρέπει να απαλλαχτεί από τα λεγόμενα βαρίδια του παρελθόντος;
Ασφαλώς! Όλοι όσοι προκάλεσαν, πλούτισαν παρανόμως, διαστρέβλωσαν και διέφθειραν τη δημοκρατία δεν έχουν καμία θέση στην αναγεννημένη φιλελεύθερη κεντροδεξιά. Προσέξετε, όμως, το νέο πολιτικό μας σύστημα πρέπει να απαλλαγεί και από εκείνους που, ακόμα κι αν δεν παρανόμησαν, κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς. Όλοι όσοι χρημάτισαν υπουργοί, πλην βεβαίως όσων έχουν αποδεδειγμένο και φωτεινό έργο, πρέπει να μείνουν στη μπάντα. Η νέα μεταπολίτευση πρέπει να επενδύσει σε νέους ανθρώπους με σύγχρονα οράματα, καινούργιες προτεραιότητες, καινοτόμο τρόπο διοίκησης, και πάνω απ’ όλα μια διαφορετική συλλογική συνείδηση και πολιτική ηθική! Όταν οι παίκτες και οι ομάδες δεν τραβάνε τους αλλάζουμε. Δεν περιμένουμε να αναστηθούν οι πεθαμένοι.
Ο κ. Καραμανλής δεν θεωρείτε ότι πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό;

Εκτιμώ πως οι πρώην Πρωθυπουργοί οφείλουν να παρεμβαίνουν στο δημόσιο διάλογο! Ιδιαίτερα σε δύσκολες συγκυρίες σαν κι αυτές που ζούμε σήμερα, ο λόγος τους, οι εμπειρίες τους, η αυτοκριτική τους και οι συμβουλές τους κρίνονται απαραίτητες.


Κύριε Λιβανέ ας έρθουμε λίγο στα του νομού μας. Στην περιοχή Μεσολογγίου είναι διάχυτη η οργή και η δυσαρέσκεια για τον Καλλικράτη. Πως κρίνετε εσείς το χωροταξικό;

Αν ο κ. Παυλόπουλος έσφαλλε που δεν ολοκλήρωσε τον Καλλικράτη την προηγούμενη πενταετία, ο κ. Ραγκούσης σήμερα πραγματικά εγκληματεί! Υποθηκεύει το μέλλον μιας αναγκαίας διοικητικής μεταρρύθμισης για μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Τα οικονομικά, το χωροταξικό και ο ανεπαρκής διάλογος με την κοινωνία θάβουν εν τη γενέσει της την πρωτοβουλία του Καλλικράτη. Η οργή και η δυσαρέσκεια στην πρωτεύουσα του νομού είναι απολύτως δικαιολογημένη. Το Μεσολόγγι καταφανώς αδικήθηκε! Πάνω απ’ όλα, όμως, αδικείται το σύνολο των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άκουσε ούτε τους πολίτες, ούτε το δημοτικό συμβούλιο Χάλκειας, ούτε την ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, ούτε καν τον πρόεδρό της, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το μέγα ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ; Τι συμφέροντα εξυπηρετεί; Γιατί δεν ακούει τη φωνή της κοινωνίας και της λογικής;


Πως είδατε την στάση των αιτωλοακαρνάνων βουλευτών απέναντι στο Μεσολόγγι τώρα με τον Καλλικράτη;

Δυστυχώς ανεπαρκέστατη τόσο για την Ιερά Πόλη και την επαρχία Μεσολογγίου, όσο και για τη Ναυπακτία! Από την απόλυτη αποχή και σιωπή τους συμπεραίνω πως είτε συμφωνούν με τα σχέδια του κ. Ραγκούση είτε αδιαφορούν πλήρως για τα ζωτικά συμφέροντα και την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο….
Έπρεπε να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος δήμος στην Αιτωλ/νία; Ποιος θα είναι ο ρόλος των υπόλοιπων δήμων από ’δω και στο εξής με βάση τα νέα δεδομένα;
Η επιλογή δημιουργίας ενός δήμου - μαμούθ στο νομό μας θα αποδειχθεί απολύτως λανθασμένη αναπτυξιακά. Τόσο οι κάτοικοι του Αγρινίου, όσο και οι πολίτες των παραλίμνιων δήμων της Τριχωνίδας θα ταλαιπωρηθούν από αυτή την απόφαση. Αυτοί που σχεδίασαν και υλοποιούν το σχέδιο αυτό, κόντρα στην ορθολογική αναπτυξιακή πρόταση της ΤΕΔΚ, απλά εξυπηρετούν μικροκομματικά και πολύ φοβάμαι ιδιοτελή συμφέροντα.


Ο δικός σας ρόλος; Θα επιδιώξετε να επανέλθετε στο Κοινοβούλιο ή σας ενδιαφέρει πλέον η αυτοδιοίκηση μετά και τον αναβαθμισμένο ρόλο δημάρχων – περιφερειαρχών;

Η εμπλοκή στην τοπική αυτοδιοίκηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων καθίσταται ελκυστική για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί μπορείς να υλοποιήσεις χειροπιαστό έργο που μπορεί να βελτιώσει άμεσα τη ζωή των συμπολιτών σου. Μπορείς να αφήσεις πολιτικό αποτύπωμα ουσίας και να μην μένεις στα λόγια.
Δεύτερον, διότι σαν πολιτικός στην τοπική αυτοδιοίκηση κρίνεσαι από το απτό συγκεκριμένο έργο που θα παράξεις και όχι από παλαιοκομματικές – ρουσφετολογικές ισορροπίες που κινούν τα νήματα στο υπάρχον πελατειακό πολιτικό σύστημα με τα γνωστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Από τη ρομαντική σκοπιά της πολιτικής, λοιπόν, τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια έχουν πολύ ενδιαφέρον…


Η βάση σας είναι το Μεσολόγγι. Αν κληθείτε από τη ΝΔ να δώσετε την μάχη για τον δήμο ποια θα είναι η απάντησή σας;

Θα ήταν τιμή για οποιονδήποτε συνειδητό πολίτη να είναι δήμαρχος Μεσολογγίου. Αυτό στο μυαλό και στην καρδιά μου είναι πεντακάθαρο! Η δική μου πολιτική προτεραιότητα σ’ αυτή τη φάση είναι να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δώσει στο χειμαζόμενο ελληνικό λαό την ελπίδα της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης και ανάπτυξης για την πατρίδα μας!
Παράλληλα, ως Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, αγωνίζομαι πλάι στον Αντώνη Σαμαρά για να υλοποιήσουμε το όραμα της αναγέννησης της ανθρωποκεντρικής πολιτικής και της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς στην Ελλάδα! Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως της δικής μου προσωπικής εμπλοκής, το Μεσολόγγι χρειάζεται έναν ισχυρό δήμαρχο με πλατύ αναπτυξιακό όραμα, ικανότητα άντλησης πόρων για ανάπτυξη, πολιτική ισχύ και επιρροή ευρύτερη της στενής τοπικής μας κοινωνίας. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της αδικίας της Καλλικρατικής παρωδίας πρέπει ο νέος δήμαρχος Μεσολογγίου να μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του όχι μόνο το βάρος της ιστορίας της Ιεράς Πόλης, αλλά κυρίως να δώσει το έναυσμα της δημιουργίας ενός μεγάλου και ισχυρού δήμου Μεσολογγίου.
Ο στόχος μας στον 21ο αιώνα είναι να δημιουργήσουμε στο Μεσολόγγι μια σύγχρονη πόλη-μοντέλο για όλη τη Μεσόγειο. Να γίνει το Μεσολόγγι η πιο ελκυστική πόλη της Ελλάδας για να ζεις!


Πως χαρακτηρίζετε την τετραετία Αναγνωστόπουλου; Πήγε μπροστά, έμεινε στάσιμο ή έκανε πισωγύρισμα το Μεσολόγγι;

Κάθε απολογισμός έχει τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία. Θεωρώ το πέρας της τετραετίας τον καταλληλότερο χρόνο για μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση για τα πεπραγμένα αυτής, αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Θα μου επιτρέψετε σ’ αυτή τη συνέντευξη να μη μπούμε σε αναλυτική συζήτηση για την ανάπτυξη και τα προβλήματα του Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: