Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Το σπίτι όπου ήρθαν τα πάνω... κάτω


ΒΕΡΟΛΙΝΟ Είναι ένα σπίτι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ο επάνω όροφος είναι κανονικός αλλά ο κάτω είναι χτισμένος ανάποδα. Φέρνοντας τα επάνω κάτω στην αρχιτεκτονική και στην εσωτερική διακόσμηση, το σπίτι στηρίζεται στην κορυφή της τριγωνικής του στέγης και σε ατσαλένιες δοκούς που έχουν τοποθετηθεί στη σοφίτα.
Στο εσωτερικό τα πράγματα είναι ακόμη πιο αλλόκοτα. Ολα, από την τουαλέτα ως τη φρουτιέρα στο τραπέζι της κουζίνας, κρέμονται από το ταβάνι. Κουζίνα, λουτρό, σαλόνι και υπνοδωμάτιο είναι χτισμένα ανάποδα. Το ύψος του σπιτιού ξεπερνάει τα επτά μέτρα και είναι χτισμένο με μια ελαφρά κλίση για να προκαλεί ακόμη περισσότερο την περιέργεια όποιου το βλέπει.
Κανείς δεν μένει μέσα στο ανάποδο σπίτι ούτε και χτίστηκε για να κατοικηθεί. Δημιουργήθηκε σαν ένα πρόσθετο αξιοθέατο για τον ζωολογικό κήπο της πόλης Γκέτορφ στη Γερμανία.
Δ ημιουργοί του είναι ο ξυλουργός Γκέρχαρντ Μόρντχορστ και οι συνεργάτες του Γκεζέλσε Σπλετστέμπερ και Μάνφρεντ Κόλαξ. «Ηταν μια μεγάλη πρόκληση για εμάς» λέει ο κ. Μόρντχορστ. «Επρεπε συνεχώς να έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του καθρέφτηγιατί όλα είναι ανάποδα» προσέθεσε.
Οι κατασκευαστές είπαν ότι η δουλειά αυτή ήταν η «πιο τρελή» που έχουν αναλάβει στην καριέρα τους. Τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις αντιμετώπισαν στην κατασκευή του λουτρού λόγω των ογκωδών αντικειμένων που έπρεπε να βιδώσουν στο ταβάνι, όπως την τουαλέτα και το ντους.
Συνολικώς τοποθέτησαν 50 χωριστά κομμάτια στο ταβάνι: κρεβάτια, τραπέζια, φούρνο μικροκυμάτων και πίνακες. Το βαρύτερο έπιπλο ήταν μια ντουλάπα με ενσωματωμένο καθρέφτη βάρους περίπου 45 κιλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: