Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΞΟΡΙΣΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ...


H Vauban μια κοινότητα 5.300 κατοίκων στα προάστια της πανεπιστημιούπολης του Freiburg στη νοτιοδυτική Γερμανία, προχώρησε σε μια πραγματικά επαναστατική κίνηση, εκδιώκοντας οτιδήποτε κινείται στους τέσσερις τροχούς από τους δρόμους της πόλης. Τώρα, αντί για τον θόρυβο των αυτοκινήτων, οι κάτοικοι ακούν το κελάηδισμα των πουλιών, τα παιδιά που παίζουν και περιστασιακά το κουδούνι από κανένα ποδήλατο.
"Αν θέλει κάποιος να έχει αυτοκίνητο, θα πρέπει να πληρώσει περίπου 20.000 ευρώ για έναν χώρο σε κάποιο από τα γκαράζ στα περίχωρα της περιοχής" λέει ο Andreas Delleske, ένας από τους ιδρυτές του σχεδίου αυτού στην Vauban "αλλά περίπου το 57% των κατοίκων πούλησαν το αυτοκίνητο τους για να χαρούν το προνόμιο του να ζει κανείς εδώ". Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνται με ποδήλατο ή χρησιμοποιούν το επαρκές δίκτυο των τραμ που συνδέει τα προάστια με το κέντρο του Freiburg, 15 λεπτά μακριά. Αν θέλουν αυτοκίνητο για να πάνε διακοπές ή να κουβαλήσουν αντικείμενα, νοικιάζουν ένα ή συμμετέχουν στο πλάνο διαμοιρασμού αυτοκινήτων της πόλης.
Το να είναι μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα είναι μόνο η αρχή αυτού που έχει χαιρετηθεί ως ένα από τα ποιο επιτυχημένα πειράματα της Ευρώπης στην οικολογική διαβίωση και ένα σχέδιο που θεωρείται ως πρότυπο για έναν μελλοντικό και πιθανώς ιδανικό τρόπο διαβίωσης στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: